Vernieuwde stad, vernieuwde staat Ons gehele planningsbestel en alle juridische en organisatorische kaders hier omheen zijn gebaseerd op rechtlijnige ontwikkelingen en een niet aflatende groei.De basis van dit bestel is grotendeels gelegd in de wederopbouw periode. Er moest een grote bouwproductie aangezwengeld worden om de oorlogsschade te herstellen en de enorme groei van onze welvaart te faciliteren. Door het haperen van de deze âniet aflatende groeiâ zijn we nu in een periode aanbeland waar deze manier van risico beperkend acteren niet meer werkt en we planvormingsprocessen hebben met een grote mate van onzekerheid over het te behalen eindresultaat.
Na een jarenlange fixatie op top-ontwerpers en een sterke sturing op beeldkwaliteit met behulp van supervisoren en welstandscommissies hebben nu meer en meer stedelijke ontwikkelingen een open einde. Het is voor grote ontwikkelingen bijna onmogelijk geworden een impressie te geven van hoe het gebied over 15 of 30 jaar zal uit zien.
Deze laatste reden heeft ook een belangrijke rol gespeeld binnen de discussie over het probleem van gentrification binnen wijkvernieuwingen en kan ook ingezet worden uiteindelijk een meer diverse en vitale wijkontwikkeling tot stand te brengen. Een actueel thema gelet ook op de herleving van het gedachtengoed van Jane Jacobs in het vakdiscours van de laatste jaren.
vragen: Hoe kan cocreatie deel worden van het systeem (transitie van inspraak naar realisatie) organische stadsontwikkeling?
Syllabus
HET ONGRIJPBARE GRIJPBAAR MAKEN Buurtbusiness; Energie voor Vrieheide - de Stack
1.7 Sturingsinstrument transitiearena Burgermeesterboek - Lokaal en duurzaam innoveren voor iedereen
De verzorgingsstaat voorbij Steden barsten bijna uit hun voegen van de bruisende, sociale initiatieven. Oude instituties zijn vastgelopen, burgers doen het weer zelf. Soms met de rug tegen de muur.
VNG Denktank omarmt maatschappelijke initiatieven Marten Muskee 6-12-2013
MOESTUIN vs. MASTERPLAN extract Module 2, Tim Prins 24-01-2014 Politiek is het reguleren van belangen en de moderne stad is daarvan een uitkomst. Daarom is politiek onlosmakelijk verbonden met stedenbouw en loopt er een parallel tussen stadsontwikkeling en de betrokkenheid van de bewoner: Van meedenken begin twintigste eeuw, naar meespreken in de jaren zeventig, tot sinds kort meedoen. Een moestuin heeft tegenwoordig meer werking, dan een modern en gewaardeerd stedenbouwkundig plan. Het was jarenlang duidelijk, maar vandaag niet meer. Wie maakt de stad?